Göksun Lisesi (Göksun Şehitler Anadolu Lisesi Tarihçesi)
Göksun Lisesi 1948–1949 Eğitim Öğretim yılında ortaokul olarak eğitim ve öğretime açılmış ve 1971–1972 eğitim öğretim yılında lise ye dönüştürülmüştür. Bu tarihten itibaren 1998–1999 dönemine kadar ortaokul ve lise bir arada eğitim ve öğretim vermiştir. 1999 yılından beri sadece Göksun Lisesi olarak eğitim ve öğretim vermektedir. 1998 yılından 2008 yılına kadar, bünyesinde Yabancı Dil Ağırlıklı Liseyle beraber eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüş, 2013 yılında Türkiye geneli okul dönüşümleri kapsamında Anadolu Lisesi statüsüne geçmiştir. Okulumuzun adı Göksun Şehitler Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir.
Okulumuzun tarihi geçmişi kısaca yazılmış olsa da yetmiş yıllık bir arşive sahip bir okul için yeterli olmadığı muhakkak. Göksun Lisesi tarihinin etraflıca yazılması gerektiğine inanıyorum. İlk adım olarak okulumuzun arsasını bağışlayan Necati ÖZMEN ve eşi Fethiye ÖZMEN’in oğulları Aslan ÖZMEN ile görüştüm. Kendisi babasından aktarıldığı şekliyle bize yazılı bazı bilgiler verdi. Bizde bunu geliştirerek özgün bir tarih çalışması yapmak istiyoruz. Aslan ÖZMEN’ in verdiği bilgilerle başlayalım:
Göksun Ortaokulu
“1948 yılında Göksun’a; bugünkü Anadolu Lisesi yerinde bir ortaokul açılmıştır. Maraş’ın Elbistan hariç hiçbir ilçesinde ortaokul yoktu. Babam ve diğer gençler liseyi, Adana ve Antakya illerinde okumuşlar çok genç yaşta verem olup ölmüşlerdir. Bizim ortaokul çağına gelmemiz babam Necati ÖZMEN’in Ortaokul Yaptırma Derneği Başkanlığında öncülük yapmasını sağlamıştır. Ortaokul yaptırma-açtırma kararı Milli Eğitim Bakanlığı’ ndan alınmıştır. Bunda dönemin CHP’li Sağlık Bakanı Dr. Kemal BEYAZIT’ın yardımı olmuştur. Okul Yaptırma Derneği halktan 5000 TL toplamış ortaokulun bugünkü yerindeki harap kışla binasını Hüseyin AMASYA’ dan satın almış; 1948 yazında okul tamir edilmiş, yine halktan toplanan 1000 TL’ye sıralar, pencereler, tahtalar ve eksikler tamamlanmış, okul 1948 yılı Ekimi’nde öğretime 30 kişi ile açılmıştır. 2. yılı öğrenci sayısı 15’e düşmüş, Elbistanlılar alay etmişlerdir. Marangozlar bizim evde kalmışlardır bütün yaz.
Göksun’da 1961 yılına kadar elektrik yoktu. Ben elektriği 1953 yılında Kahramanmaraş’ta gördüm. Göksun- Maraş yolu altı ay kardan kapanırdı. 1963- 64 yıllarında Göksun- Kahramanmaraş yolu bitmiş ve otobüs seferleri başlamıştır.
Ortaokul tamamı ile halktan toplanan bağışlarla yapılmıştır. Devletin hiçbir kuruş katılımı olmamıştır. Ben Aslan ÖZMEN. Dr. Süreyya ADANALI ve Profesör Mehmet SAĞLAM Göksun Ortaokulu’nun 2. mezunlarıyız (1950). Biz 3-4 kişi üniversite okuduk, halk çok yoksul olduğundan meslek okullarına gittiler. Astsubay, öğretmen gibi meslekleri seçtiler. Ortaokul öğretmenlerinden Hasan Hüseyin KORKMAZ Türkiye çapında şair olmuştur. Ben Aslan ÖZMEN ve arkadaşlarım ilk feyizlerini Göksun Ortaokulu’nda aldık.
Kitap okuma, spor, müzik Kahramanmaraş Lisesinde bile iftihar listesine geçmek bu feyizler arasındadır. Türkiye çapında mesleğimizde ad yaptık. İlk yapıldığında düz damlı binadan çatıya daha sonra da 4 katlı binaya kavuşmuştur. Lise ve İHL ’ye kuruluş dönemlerinde mesken olan Göksun Ortaokulu 24 Temmuz 1993 yılında Göksun Anadolu Lisesi olmuştur.”
Göksun Lisesi
“Kahramanmaraş’ ın, 1970 yılına kadar hiçbir ilçesinde ve de Göksun’da, lise yoktu. Zaten Kahramanmaraş’ta lise 1948 yılında açılmıştır. Göksun Lisesi 1971- 1972 eğitim öğretim yılında eski Göksun Ortaokulu’nda faaliyete başlamıştır. İlk mezunlarını 1974 yılında vermiştir. 1972 yılında babam Necati ÖZMEN başkanlığında yeni lise binası için Lise Yaptırma Derneği ve 30 üyeyle faaliyete başlanmıştır. Bu 30 kişiden aklımda kalanlar Ziya KAYNAK, Bankacı İsmail DEMİRCİ’dir. Tüm Göksunlular da destek vermiştir. Şunu belirteyim ki ben 1961 de İTÜ’yü kardeşim Atilla ÖZMEN de Londra Üniversitesi Nükleer Fizik Bölümü’nü bitirmiştir. Yani babam Fahri bir Göksunlu olarak “Lise Yaptırma Derneği’ni yürütmüştür”. Şimdi babamdan dinlediklerimi anlatacağım:
1976 yılına kadar lise yaptırılması konusunda bir ilerleme olmamıştır. Aynı yıl her partiden 30-40 kişi Göksun’a bir lise yaptırmak için Ankara’ya Başbakan Süleyman DEMİREL’ in yanına gitmişler. Süleyman DEMİREL: “Derdiniz nedir?” diye Göksun heyetine sormuş. Göksulular durumu arz ettikten sonra, Süleyman DEMİREL heyetin yanında Milli Eğitim Bakanı Ali Naili ERDEM’ i aramış, Göksun Lisesi adına 200.000 TL çıkarttırmıştır. Tekrar Milli Eğitim Bakanı A. Naili ERDEM; Başbakan Süleyman DEMİREL’e dönerek “Eğer Göksunlular arsa sağlarsa Göksun Lisesi’ni bakanlık olarak biz yapacağız” demiş. Bu istek üzerine Babam Necati ÖZMEN Başbakan Süleyman DEMİREL’e dönerek: “Arsayı ben veriyorum.” demiş. Başbakan Süleyman DEMİREL çok memnun olmuştur.
Okulun yapıldığı bu 30 dönümlük arsa, gerçekte annem Fethiye ÖZMEN’E aitti. Şimdiki lise binası yapımı MEB tarafından finanse edilmiştir. Dernek katkısı 100.000TL civarındadır. Babam fanatik CHP’li iken bu tarihten sonra DEMİREL hayranı olmuştur.
1977 Yılında Göksun Lisesi inşaatı başlamış, inşaat aksamadan 1979 yılında hızla tamamlanmıştır. İlk mezunlarını kendi binasında 1980 yılında vermiştir. Göksun Lisesi’nin bulunduğu 30 dönüm arsa esasında Fethiye ÖZMEN’e aittir. Bu 30 dönüm arsa Fethiye ve Necati ÖZMEN tarafından Göksun’a lise yaptırılmak üzere bağışlanmıştır.”
Söz konusu bu tarihçe ilerleyen dönemde daha da kapsamlı halde ele alınarak tekrar oluşturulacaktır.
Yakup HURÇ
Okul Müdürü
Adres:
KAYABAŞI MAH. KANDİLLİ CAD. NO 2A GÖKSUN / KAHRAMANMARAŞ
Telefon
03447141358